وضعیت تولید حبوبات داخلی در سال ۹۹ به چه صورت است ؟ قیمت حبوبات طی یکسال اخیر به طور میانگین بیش از ۱۷۷ درصد افزایش یافته این در حالی است که تولید این محصولات با رشد همراه بوده است.
وضعیت تولید حبوبات داخلی
طی یکسال گذشته قیمت هر کیلوگرم عدس حدود ۱۵ هزار تومان، نخود ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان، لوبیا سفید ۱۷ هزار تومان، لوبیا قرمز ۲۲ هزار تومان، لوبیاچیتی ۱۹ هزار تومان و لپه ۲۱ هزار تومان افزایش یافته است.
گرانی حبوبات از اواسط اسفندماه سال قبل به دنبال جایگزینی ارز نیمایی به جای ارز ۴۲۰۰ تومانی آغاز شد. شیوع کرونا و افزایش چشمگیر تقاضا برای اجناس خوراکی و مشکلات ارزی ، سودجویی ها، زمینه کمبود و گرانی بیشتر این اقلام را فراهم کرد. تأمین نشدن بازار همزمان با رشد تقاضا، منجر به افزایش قیمتها شد.
ایجاد محدودیت در واردات و افزایش قیمتها، انگیزه برای افزایش کشت داخلی را بالا برد. بر طبق امار اعلام شده تولید حبوبات نسبت به سال گذشته ۱۶ درصد افزایش پیدا کرده است. هدف از تولید حبوبات تنها رفع نیاز داخلی نیست بلکه با این محصول موضوع صادرات را نیز دنبال میکنیم.
با توجه به اقزایش قیمت حبوبات در سال ۹۹ ، کشت این محصولات برای کشاورزان جذاب شده و سال آینده شاهد افزایش کشت و تولید حبوبات خواهیم بود.
میزان تولید حبوبات را در سال زراعی جاری ۸۱۰ هزار تن اعلام شده و این عدد نسبت به سال قبل (۶۹۷) هزار تن، حدود ۱۶ درصد افزایش دارد.
نیاز کشور به نخود درشت ۲۶۵ هزار تن است که میزان تولید ما ۲۹۰ هزار تن است از این میزان تولید ۷۰ تا ۸۰ درصد آن نخود درشت و مابقی نخود رنگی است. نخود رنگی در استان کردستان، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی تولید میشود. بنابراین مقداری از نخودهای رنگی و بخشی از عدس مورد نیاز کشور از طریق واردات تأمین میشود.
میزان نیاز کشور به عدس را ۲۰۰ هزار تن اعلام شده است و میزان تولید این محصول در کشور ۹۰ هزار تن است. در این زمینه ۶۰ درصد نیاز را از طریق واردات تأمین میکنیم که در سالهای مختلف بر اساس نیاز و تولیدی که انجام میشود معمولاً بین ۸۰ تا ۸۵ هزار تن عدس وارد کشور میشود.
میزان نیاز به لوبیا نیز ۲۵۰ هزار تن و تولید آن در کشور بین ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تن است بنابراین در زمینه تولید لوبیا خودکفا هستیم. همچنین میزان نیاز به سایر حبوبات از جمله باقلا و ماش و غیره ۶۵ هزار تن و میزان تولید بیش از ۹۰ هزار تن است.
با توجه به بهبود وضعیت قیمتی، کشت این محصولات برای کشاورزان جذاب شده و سال آینده شاهد افزایش سطح زیرکشت و تولید حبوبات خواهیم بود.
دلیل گرانی حبوبات کمبود نیست بلکه حبوبات بعد از اتمام محصولات گران می شود ! بهتر است برای تهیه حبوبات با قیمت مناسب این محصولات را در فصل برداشت و فراوانی آن خریداری کنید. شرکت های بازگانی حبوبات تولید شده را به صورت مستقیم در فصل برداشت محصولات از کشاورز خریداری می کنند.